Kisvirág

 photo kisvirag5_zps2bcad3b7.gif

zenedoboz

2013. augusztus 4., vasárnap

Hűsítő ötletek



Meleg van, nagyon meleg. De hiszen nyár van, miért is csodálkozom illetve sopánkodom, többed magammal egyetemben. Mert őrjítően meleg van, néha páradús vagy éppen perzselően száraz. Átlagosan +30 fok felett van a hőmérséklet.
Még szabadságon vagyok, de jövőhéten már vége. S akkor utazás a munkahelyre, ahol légkondi nincs. Nem is bánom.
Az interneten jártamban-keltemben ollóztam pár tanácsot, melyet szeretettel osztok meg veletek is.



1. Hűtsük pulzusunkat! Ha időről időre hideg víz alá tartjuk csuklónk belső részét, vagy pedig hideg vizes borogatást teszünk rá, hamarosan tapasztaljuk: a kellemes hűvösségérzet egész testünket átjárja.

2. Tegyünk jeget a halántékunkra! Ha jégkockával simogatjuk halántékunkat, enyhül fejünkben a nyomás, amit a hőség okozott, megszűnik kedvetlenségünk.

3. Igencsak hatásosak a fűszerek! A déli népek jól ismerik a hasznos fűszerezés titkát: nagy hőségben a paprika, a bors, a fokhagyma, a bazsalikom, valamint a kakukkfű hatásosan gondoskodik jó közérzetünkről, ezek ugyanis értágító fűszerek, s ráadásul gondoskodnak a jó emésztésről is.

4. Legyen a lábunk szabadon! Szervezetünk a lábunkon keresztül igyekszik hőt leadni, zárt cipők helyett hordjunk tehát nyári nyitott szandált, ez megakadályozza lábunkban a hőpangást, és az emiatt kialakuló rossz közérzetet. Ha mezítláb végigmegyünk a nedves füvön, vagy pedig kevés sóval készített hűvös fürdőben áztatjuk meg, nem csupán lábunk pihen meg, egész testünk is új erőre kap.

5. Nyaraláskor is zuhanyozzunk gyakran! Akár a szabadban vagyunk, akár elbújunk az elsötétített szobában, kánikulában gyakran zuhanyozzunk. Ne is töröljük magunkat egészen szárazra, mert a bőrünkről elpárolgó víz kellemesen hűsít.

6. Frissítő italok: a hűtött citromlé és a kevés édesítőszerrel készített limonádé, valamint a borsmentatea, az ásványvíz pár csepp citrommal vagy almaecettel kellően gondoskodik arról, hogy szervezetünkben kellő folyadéktartalék legyen. Még akkor is sokkal több vizet veszítünk nyáron, mint a hűvösebb napokon, ha látszólag nem is izzadunk.

7. Egy kis feketekávé: ebéd után igyunk meg egy kis csésze feketét, mint az olaszok, így nem érezzük majd magunkat annyira fáradtnak.

8. Fő a mértékletesség! Nyáron nagy melegben legyünk mindenben mértékletesek, együnk keveset, csak mérsékelten igyunk alkoholt, ne tartózkodjunk a napon sokáig, és lehetőleg nehéz fizikai munkát se végezzünk, még akkor se, ha teljesen egészségesek vagyunk.

Betegek pedig orvosuktól kérjenek tanácsot!


Az 1. pontot sokszor alkalmazom és használ.
A 6. pontban javasolt italok közül én is készítek. Most szaladtam ki a konyhába, mert 20 perce betettem a mélyhűtőbe 2 db kulacsot, citromos vízzel megtöltve. Egyelőre kinn hagyom és amikor melegedni kezd, a normál hűtőbe teszem.
S végül, de nem utolsósorban pár recept.

Alkoholmentes italok

Virgin Mojito

Hozzávalók:

fél lime
6-8 friss mentalevél
2 cl cukorszirup
szódavíz

Elkészítés:

A pohárba tesszük a lime-gerezdeket és a mentaleveleket, törőfával megtörjük.
Ráöntjük a cukorszirupot, utána megtöltjük a poharat tört jéggel, majd felöntjük szódavízzel. Végül bárkanállal megkeverjük.
Az italt mentarüggyel és koktélcseresznyével díszítjük.

Mézes-mentás jeges zöld tea

Édes frissítő ital. Első lépésként főzz egy nagy kancsó zöld teát a kedvenc márkádból. Amikor kellően kiázott a teafű, akkor adj az italhoz friss mentaleveleket, literenként úgy 10 darabot. Hagyd a leveleket 10 percig ázni, majd szűrd le a teát és adj hozzá mézet ízlés szerint.
Hűtsd le a teát és friss mentalevelekkel szolgáld fel az italt.

A teából jégkockákat is készíthetsz, és ezeket beledobhatod az italba, hogy az még tovább maradjon hideg. A sima víz jégkockákkal ellentétben a tea-kockák nem fogják felhígítani az italt.

Kísérletezz az ízekkel, készítsd az alapteát másmilyen teából, vagy menta helyett használj rozmaringot, levendulát vagy kakukkfüvet.

Bodza ital

A megfázás, influenza kiváló ellenszerét üdvözölhetjük a bodzában, ami ráadásul vízhajtó hatása révén a vesék dolgát is megkönnyíti, illetve akkor is bátran fordulhatunk a növényhez, ha enyhe hashajtóra van szükségünk. Mindezek mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is segíthet.
Sokan azonban nem ezért fogyasztjuk előszeretettel a bodzás italokat, hanem az ízük miatt. A frissítőnket nemcsak a boltban szerezheted be, hanem otthon is elkészítheted, és még csak nem is kell ötcsillagos konyhatündérnek lenned hozzá.

Egy edénybe önts 10 liter vizet, adj hozzá bele 60 dkg cukrot, majd fejjel lefelé helyezz bele 25-30 alaposan megmosott, teljesen kinyílt virágot, és erre karikázz rá két citromot. Az edényt fedd le, és hagyd állni egy napot hűvös helyen. Végül szűrd le az italt, és hűtőben tárold. Le is fagyaszthatsz egy-egy adagot, így a virágzás után is élvezheted a házi bodzaitalodat.


Narancsos earl-grey jegestea

Hozzávalók:

¼ csészényi earl-grey teafű, vagy 12 filter
egy narancs héja
1l forró víz
1l hideg víz
2dl narancslé
50g cukor

Elkészítés:

A teafüvet és az alaposan megmosott narancshéjat áztassuk forrásban lévő vízben 3-5 percig.
Távolítsuk el a teafüvet és a narancshéjat a főzetből. Keverjük bele a narancslevet és a cukrot, és addig kavarjuk, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsük hozzá a hideg vizet. Hűtsük le, ez kb. 2 óra. Jéggel is felszolgálhatjuk, narancs gerezdekkel tovább díszíthetjük.


Az interneten találtok még sok-sok jó receptet és hasznos tanácsot. Egy pár linket ideteszek, többek között ahonnan a recepteket én is beszereztem.










Nincsenek megjegyzések:

Flag map

Flag Counter